Toksyczny wpływ mięsa na nasz organizm. Wady i zalety spożywania mięsa

wpływ mięsa na organizm

Toksyczny wpływ mięsa na nasz organizm. Dlaczego warto wykluczyć mięso z diety?

Jak można ostatnio zauważyć postanowiłam rozszerzyć tematykę bloga o zdrowy styl życia. Długo się nad tym zastanawiałam czy tematy są połączone i czy będzie trzymać się to kupy. Po dłuższych namysłach stwierdziłam, że jak najbardziej jedno z drugim bardzo jest połączone. Bo zdrowe ciało, to zdrowy umysł, a zdrowy umysł jest niezbędny do poszerzania świadomości i rozwijania się. 

Na widelec chciałam wsiąść dziś Mięso. Większość z nas mięso je od małego. Rodzice i reklamy zawsze powtarzały, że mięso jest niezbędne do zdrowego funkcjonowania. Nie raz słyszałam, że muszę jeść mięso, bo jest bardzo zdrowe i jest jedynym źródłem białka. Słyszałam, że bez mięsa nie da się przeżyć. Jednak czy na pewno tak jest? 

Przez długi czas myślałam, że tak. Jednak jakiś czas temu trafiłam na film poświęcony toksycznym właściwością mięsa co mnie zainteresowało i przez co mocno zaczęłam pogłębiać swoją wiedzę na ten temat. 

Nie chce tutaj mówić, że mięso to zło najgorsze, którego powinniśmy się wystrzegać, ponieważ spotkałam osoby, które mięsa nie jadły i źle to wpłynęło na ich zdrowie. Podejrzewam, że dlatego że nie miały ułożonej zróżnicowanej diety, ale mniejsza o to. 

Pomijając kwestie etyczne, ponieważ dla wielu z nas zabijanie zwierząt nie nie ma większego znaczenia, dziś skupie się jedynie na kwestiach zdrowotnych. 

Wpływ mięsa na organizm?

Zauważyłeś, że po zjedzeniu steaka bądź innego rodzaju mięsa czułeś się ociężały? To dlatego , że mięso bardzo długo się trawi. Organizm potrzebuje masy energii aby przetrawić właśnie spożytą żywność. Dlatego po obfitym mięsnym obiedzie jedyne co byśmy zrobili to położyli się do łóżka i poszli spać. To prawda że taka porcja dostarcza nam masę węglowodanów przez co przez długi czas nie musimy nic jeść, ale kosztem tego, że po posiłku czujemy się ociężale i nie mamy energii.

Nie mówią nam tego w telewizjach ani nie piszą na etykietach na sklepowych półkach, ale mięso jest faszerowane różnego rodzaju hormonami i antybiotykami. Kiedy jemy takie mięso nie jest to obojętne dla naszego zdrowia. Wszystkie toksyny odlegują się w naszym ciele. 

 

W mięsie znajduje się duża ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co jest równoznaczne z tym, że może to powodować otyłość bądź występowanie raka. Od jakiegoś czasu robione są badania mięsa i występowalnością chorób nowotworowych. Wielu lekarzy potwierdza, że mięso ma duży wpływ na zachorowalność na nowotwory.

Ryby

Nie mniej szkodliwe. Ostatnimi czasu bardzo popularny łosoś, który często gości na naszych stołach. Podawana dzieciom w szkołach. Sprzedawana wędzona bądź surowa. Jednak łosoś, który leży na półkach sklepowych jest łososiem hodowlanym. Ostatnie badania wykazały, że ten gatunek ryby jest najbardziej toksycznym pożywieniem jaki jest dopuszczony do sprzedaży !! Kiedyś jadłam bardzo dużo łososia. To była jedna z moich ulubionych ryb dlatego możesz się domyślić, że byłam w wielkim szoku kiedy dowiedziałam się co tak naprawdę jem. Dla porównania łosoś dziki ma zawartość tkani tłuszczowej na poziomie 5-10 % łosoś hodowlany 30 -40 % ! Rybą jest podawane kilogramy antybiotyków, ponieważ żyją w tak dużych skupiskach, że chorują.

Podobnie toksyczna jest panga, która jest tania i powszechnie dostępna. 

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem(WHO) zaleca spożycie 0,5 kg przetworzonego mięsa tygodniowo. Tym czasem Polacy spożywają 1,3 kg ! Czyli ponad dwa razy więcej.

Mięso jest także źródłem wielu witamin między innymi cynku, żelaza, witaminy B12.Jednak spożywanie go w nadmiernych ilościach jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Witaminy zawarte w mięsie równie dobrze znajdziemy w warzywach i owocach, a witaminę B12 i cynk możemy suplementować. 

 

Jeśli koniecznie chcesz jeść mięso, to wybieraj z pewnego źródła. Mięso, które znajdziemy na półkach sklepowych jest bardzo złej jakości. Wszystkie hormony i antybiotyki, które były zwierzętom podawane po zabiciu nadal są w ich ciele. A ludzie to spożywają. 

 

Jestem zdania, że conajmniej 80% naszych chorób jest spowodowanych złym odżywianiem.

Zobacz także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.